Na Benešově se soutěžilo

17.06.2008 16:40

Na Benešově se soutěžilo

Autor článku: Dopisovatel, pro číslo 17/2008, vloženo dne 16.6.2008 11:32:00

[Stálý odkaz na článek]

Benešov (sek) * Hřiště základní školy Benešov zaplnila ve slunečném dni 31. května v devět hodin sportovní družstva hasičů z celého okresu.
Zde se totiž konalo okresní kolo požárně technických disciplín v soutěži hasičského dorostu.
Kolektivy byly rozděleny na družstva dorostenců a dorostenek a všichni soutěžili v požárním útoku, štafetě čtyřikrát sto metrů s překážkami a testech. Jednotlivci pak překonávali běh na sto metrů s překážkami, dvojboj a testy.
„Sešla se zde hasičská mládež do 18 let, která bojuje o postup do krajského kola, které bude 14. června v Hodoníně a jak je vidět mladým na postupu opravdu záleží,“ podotkla jedna ze zástupců okresu Svazu požární ochrany Marie Opluštilová – předsedkyně okresní rady mládeže.
„Svoje příznivce tento druh hasičského sportu rozhodně má, o čemž svědčí účast šesti družstev dorostenců i šesti družstev dorostenek, kteří se pravidelně těchto hasičských soutěží zúčastňují,“ dodal František Nečas, starosta okresního sdružení s tím, že počtem svých členů i svými aktivitami je Sbor dobrovolných hasičů v obcích jedním z nejdůležitějších občanských sdružení.
Podle velitele jednotky okrsku Benešov Milana Tlamky by se neměla podceňovat příprava a výcvik vlastních členů, neboť tréninkem se jejich fyzická a psychická zdatnost zlepšuje a je to znát při dalších postupech v soutěži.
To potvrdil trenér svých svěřenkyň Josef Hanskut z Horního Poříčí. Společná radost z postupu do kraje byla znát . Přestože vítězství si vybojovali okrouhlečtí, postup jim nebyl podle pravidel umožněn vzhledem ke smíšenému družstvu.
„Vůbec jsme to nečekaly, protože se nám nedařilo na štafetě 4 x 100m, ale požární útok a testy nám vyrovnaly tento neúspěch a máme velkou radost,“ shodla se děvčata.V Horním Poříčí, kde si v těchto dnech připomínají sté výročí založení dobrovolného hasičského sboru, se mohou pyšnit úspěchy v požární všestrannosti, neboť družstva dorostenců i mužů se probojovávají přes okresní i krajské soutěže až na Mistrovství ČR.
Na třetím místě této kategorie se umístily dorostenky z Borotína.
Z družstev dorostenců se na jižní Moravu rozjedou a budou stejně jako dnes bojovat chlapci z Letovic, neboť z Benešova odjížděli s vítězným pohárem. Druhé místo patří družstvu z Těchova a třetí putuje do Vavřince.

V kategorii jednotlivců dorostenců si vybojoval prvenství Jan Matuška ze Žernovníka, druhý v pořadí byl Lukáš Sedláček z Borotína a na třetím místě stanul Aleš Bohanus z Lysic.

Z celkového počtu jedenácti dorostenek se stala absolutní vítězkou Tereza Snášelová z Velkých Opatovic, druhou cenu si převzala Veronika Juránková ze Sychotína a třetí si odváží do Borotína Lucie Ambrozová.
Slavnostní vyhlášení a předávání cen proběhlo za přítomnosti zástupců okresu a starosty obce.

„Vzhledem k náročnosti příprav, včetně překážek, zajišťování soutěžících a celkové organizace v rámci okresních soutěží, nabízí naše obec podmínky a přijatelné zázemí k tomu, aby v příštích letech se mohla opět stát hostitelským místem,“ domníval se Pavol Herda, velitel zásahové jednotky na Benešově.

Hasičská vlajka nadále zůstávala vztyčena, přestože ceny vítězům byly rozdány a soutěž byla slavnostním nástupem všech – ukončena. V zápětí však následovala druhá, kdy ve 14 hodin se požární sbory okrsku Benešov soustředily na první kolo požárního sportu.
„Soutěží muži, ženy a muži nad pětatřicet let. Sbory posíleny dokonce dvěma družstvy jako Velenov a Okrouhlá se utkají s těmi ostatními, které sem patří. Tím je družstvo SDH Benešov, Kořenec, Žďárná, Suchý, Valchov a Ludíkov,“ vysvětlil starosta velenovských hasičů Petr Mikulášek.
Požárním útokem a štafetou na 4 x 100 m s překážkami v téměř vyrovnaném zápolení si první místo vybojovali hasiči z Ludíkova. Za nimi hned muži z Valchova a třetí místo přináleželo celku Okrouhlá B.
Svou přípravou na stejné disciplíny se postup do okresního kola, které se bude konat 18. července v Blansku, stal bezesporu velkým úspěchem žen z Okrouhlé. Ve stejné kategorii obsadilo druhé místo družstvo z Velenova a třetí z Kořence.
Muži nad 35 let změřili své síly pouze v požárním útoku a prvenství společně s ženami si tak mohou vychutnat na Okrouhlé. Druhé místo zůstává na Benešově a třetí putuje do Žďárné.

Přestože horké téměř tropické počasí lákalo mnohé spíše k vodě, hasiči všech věkových kategorií a příznivci tohoto sportu si vychutnávali až do pozdních odpoledních hodin v příjemném prostředí – příjemnou atmosféru při kolektivním sportu, který upevňuje vztahy a navazuje přátelství.

Jarmila Sekaninová


Klikni pro zobrazení velké fotkyKlikni pro zobrazení velké fotkyKlikni pro zobrazení velké fotkyKlikni pro zobrazení velké fotkyKlikni pro zobrazení velké fotkyKlikni pro zobrazení velké fotky

Zpět

Kontakt

SH ČMS - Sbor dobrovolných hasičů Benešov
Benešov 122
Benešov 679 53

© 2009 - 2014 Všechna práva vyhrazena. SDH Benešov

Tvorba www stránek zdarmaWebnode