Blanenský deník

14.10.2009 16:10

Hasiči z Benešova mají novou zbrojnici, auto i prapor

Benešov - Když se Pavol Herda před dvaceti lety přestěhoval ze Slovenska do Benešova u Boskovic, asi jej tehdy ještě nenapadlo, že bude jednou velitelem zásahové jednotky tamních dobrovolných hasičů.

Dnes stojí v čele jednadvacetičlen­ného týmu benešovských požárníků, kteří několikrát do roka vyjíždějí pomáhat v Benešově a okolí.

„Většinou naše jednotka poskytuje technickou pomoc. Letos jsme si zatím připsali tři výjezdy, všechny mimo katastr obce. K požárům moc nejezdíme, požární prevence je tady na velmi dobré úrovni. Potýkáme se spíše s následkem větrných smrští nebo záplav,“ popsal Herda.

Velitel dodal, že i když v obci moc nehoří, benešovští dobrovolníci se udržují ve střehu různými námětovými cvičeními. „V poslední době to byla cvičení v obci Suchý nebo v benešovské škole. Když se ale něco děje doopravdy, tak máme poměrně rychlý výjezd. Například u jednoho z větších požárů v polední době, kdy hořela chata na Suchým, jsme byli do deseti minut,“ vysvětluje Herda.

Když byl jmenován velitelem jednotky, tak si podle svých slov vytyčil několik cílů. Postupně je všechny splnil. „Mým závazkem byla výstavba nové požární zbrojnice, pořízení nového auta a hasičského praporu. To všechno se podařilo uskutečnit. Na zbrojnici jsou sice ještě nějaké menší práce, ale jinak už může sloužit. Nové auto máme také a novému praporu farář požehnal během letošních oslav sto patnácti let od založení sboru,“ vypočítal Herda.

Ten připomíná také práci s mládeží. „Jednotku je pomalu potřeba omladit. Máme dvě mládežnická družstva a letos začínáme také s dorostem. Navíc se mladí už mají kde scházet, když už funguje nová klubovna,“ vrací se k rekonstrukci zbrojnice Herda.

Benešovští dobrovolní hasiči mají celkem třiasedmdesát členů. Ti se každoročně podílejí na pořádání nejrůznějších kulturních akcí, jako je například tradiční kácení máje, dětský den či plesy. Sbor dobrovolných hasičů v Benešově byl založen v roce 1894.


Blanenský deník 14.10.2009 14:40

Zpět

Kontakt

SH ČMS - Sbor dobrovolných hasičů Benešov
Benešov 122
Benešov 679 53

© 2009 - 2014 Všechna práva vyhrazena. SDH Benešov

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode